Tüfek, Mikrop ve Çelik - Guns, Germs and Steel
Bu yazıda beyaz adamın neden bu kadar çok kargosu olduğunu okuyacaksınız.
Tüfek, Mikrop ve Çelik - Guns, Germs and Steel
Merhaba Arkadaşlar bugün biraz bugünkü dünyayı anlamaya çalışacağız.
Ancak önce neden bazı ülkeler refah içinde ve neden bazı ülkeler savaş halinde? sorusunu soralım.
Jared Diamond adlı akademisyen araştırmacıya göre, bazı coğrafyalar tahıl ve hayvancılık açısından zengin iken bazı coğrafyalar değildir diyor. Dolayısı ile bazı coğrafyalarda yaşayan insanlar beslenme imkanları diğerlerine göre daha iyidir. İyi şartlarda yaşayan insanlar ise daha hızlı çoğalabilir. Çoğalan insanlar ise daha büyük organizasyonlar geliştirebilirler. Kendi aralarında yardımlaşan ve iş bölümü yapabilen insalar da yayılarak diğer kaynaklara erişimlerini arttırırlar. Dolayısı ile bazı coğrafyalar daha hızlı gelişip diğerlerini kontrol edebilir hale gelebilir.
Türk-Müslüman medeniyeti güçlü olduğunda asla feth ettiği topraklarda yaşayanları kesip biçmemiş, dilini, dinini, adını değiştirmeye zorlamamıştır. Öyle olsaydı Yunanistan, Bulgaristan, Arap Yarımadasında, İran, Kıbrıs, Mısır ve Libya’da Türkçe konuşuluyor olurdu. Bir tane kilise bir tane havra bulamamanız gerekirdi. Ancak günümüzde bahsi geçen topraklarda herkes dilini konuşup dinini yaşayabiliyor.
Madalyonu çevirelim. 80 lerde rahmetli Özal Bulgaristandan soydaşlarımızı getirmişti. Yaşı yetenler o yılları hatırlar. Bulgarlar isimlerini dahi değiştirmek istemişlerdi. İspanyollar, Fransızlar, Portekizliler yaptıkları katliamlar ile anılıyorlar bugün. İşgal edip sömürdükleri topraklarda anadili değiştirmişlerdir. Örneğin Tunus’da anadil Fransızcadır. Örnekler çoğaltılabilir.
İbn-i Haldun, Coğrafya kaderdir der. Bu lafın üzerine bir şeyler yazmak beni aşıyor :)
Belgeseli seyrederek merakınızı giderebilirsiniz.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere